Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ



Υλικά:
450 γρ ξανθή σταφίδα
175 γρ μαύρη σταφίδα
50 γρ γλασαρισμένα κεράσια ψιλοκομμένα
50 γρ διάφορα αποξηραμένα φρούτα (ανανά, βερίκοκο, παπάγια κλπ)
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
230 γρ αλεύρι που φουσκώνει
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο)
1 κουτάλι της σούπας σιρόπι μελάσας
230 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρ μαύρη ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
50 γρ καρύδια και αμύγδαλα ψιλοκομμένα
ξύσμα 1 λεμονιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι


Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε τα αποξηραμένα φρούτα και τις σταφίδες σε ένα μπολ με το κονιάκ. Καλύπτουμε το μπολ με ένα καθαρό πανί και τα αφήνουμε  για 10-12 ώρες.
Την επόμενη μέρα :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Στη συνέχεια, σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα απαλό και αφράτο μείγμα.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα ξεχωριστό μπολ και τα προσθέτουμε στο μείγμα (μία μία κουταλιά της σούπας). Συνεχίζουμε το χτύπημα ωσότου ενσωματωθεί όλο το αυγό στο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι με τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας απαλά (για να κρατήσει το μείγμα τον αέρα του). 
Τώρα ρίχνουμε τα φρούτα, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, το σιρόπι και τέλος το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι μεταφέρουμε το μίγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε χώνοντας ένα μαχαίρι σε κάποιο σημείο του κέικ. Αν βγει καθαρό, το κέικ μας είναι έτοιμο.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη διακόσμηση:




  • 1 ασπράδι αυγού



  • 1 κ.σ. γλυκόζη χλιαρή



  • 3 κούπες του τσαγιού ζάχαρη άχνη




  • Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε σε μπολ το ασπράδι και τη γλυκόζη.



  • Προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν καλά



  • Ζυμώνουμε με τα δάχτυλα πάνω σε μια επιφάνεια κοσκινισμένη με άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει η ζύμη  μαλακή και εύπλαστη.



  • Χρωματίζουμε, αν θέλουμε, με χρώματα ζαχαροπλαστικής




  • Εναλλακτική διακόσμηση με Γλάσσο από λευκή σοκολάτα
  • 200 γραμμ. λευκή σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια



  • 6 κουταλιές βούτυρο σ θερμοκρασία δωματίου



  • 4 φλ. άχνη ζάχαρη



  • 6 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος




  • Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
    Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την άχνη κουταλιά κουταλιά, χτυπώντας με το σύρμα.
    Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και τη ρίχνουμε στη σοκολάτα.
    Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ανακατεύοντας συχνά και το χρησιμοποιούμε αμέσως.


    Χρωματίζουμε και πάλι αν θέλουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου